keskiviikko 21. syyskuuta 2011

Golden Circle

Lauantaina kävimme myös Réttirin yhteyteen järjestetyllä Golden Circle-kierroksella. Ensimmäisenä suuntasimme Gullfossille, jota pidetään yleisesti Islannin kauneimpana vesiputouksena, vaikka se ei Euroopan suurin olekaan. Maisemat olivat todella kauniit ja kaiken lisäksi näimme sateenkaaren putouksen lähellä.

Gullfossin jälkeen suuntasimme kenties Islannin tunnetuimmalle nähtävyydelle Geysirille, jonka mukaan maailman muitakin kuumia lähteitä, joista purkautuu vettä ilmaan säännöllisin väliajoin, on alettu kutsumaan Geysireiksi. Geysirissä on nähtävissä tulen ja veden jatkuva kilpajuoksu, jolloin vahvemman on väistyttävä. Tässä tapauksessa heikompana osapuolena on vesi. Vanha alkuperäinen Geysir ei nykyään ole enää kovin aktiivinen, mutta sen vieressä oleva Strokkur sen sijaan on. Näimme sen purkautuvan jopa kolme kertaa minuutissa. Geysirin jälkeen siirryimme Þingvelliriin eli Islannin piilotettuun "pääkaupunkiin".

Þingvellir on vuonna 2004 valittu UNESCON suojelemaksi maailmanperintökohteeksi. Þingvellirissä kokoontui aikoinaan allting eli parlamentti, joka oli eräs Euroopan vanhimmista parlamenteista. Alueella oli paljon kaikkea kaunista ja koskematonta luontoa, jollaista ei voi nähdä missään muualla maailmassa. Þingvellirissä on nähtävissä myös Euroopan ja Pohjois-Amerikan välisten mannerlaattojen erkaantuminen, sillä Þingvellir sijaitsee kyseisten mannerlaattojen repeämislaaksossa. Samasta repeämästä on pulpunnut miljoonia vuosia sitten laavaa, josta Islanti syntyi. Mannerlaatat etääntyvät edelleen toisistaan noin kahden senttimetrin vuosivauhtia, jolloin niiden välissä oleva alue vajoaa kaiken aikaa alaspäin. Uskomatonta mutta totta, alue on vajonnut vajaassa 9000 vuodessa yli 40 metriä. Þingvellirissä kokee geologisesti ja historiallisesti mielenkiintoisia asioita sekä näkee puhtaan kaunista luontoa silmänkantamattomiin. Sanoisin Þingvelliriä paikaksi, jossa jokaisen on vähintään kerran elämässä käytävä!

Löytyyköhän tämän sateenkaaren päästä aarre?

Mainio koskenlaskupaikka. Tai siis ei...

Gullfossin kuohuja. Läpijuoksevan veden määrä on kesäisin vaatimattomat 140 m³/s. Tosin suurin mitattu virtaama on 2000 m³/s, joka ei sekään ihan pikku vesimäärä ole.

Tilannekuvaa läheiseltä kukkulalta.

Vesi kuohuu lopulta 32 m syvään halkeamaan ja jatkaa virtaamistaan Hvítá-joessa. Aikoinaan Gullfoss haluttiin ymmärrettävistä syistä valjastaa sähköntuotantoon, mutta onni on ettei hanke toteutunut ja saamme yhä nauttia tästä luonnonihmeestä!

Geysir

Aito ja alkuperäinen Geysir.

Astetta virkeämpi geysir, Strokkur.

Strokkur hetkeä myöhemmin.

Strokkurin vesimassat nousevat hurjan korkealle, jopa 20 m.

Pikku-Geysir kiehuttaa vettä!
Maisemaa
Vesi oli kirkasta Þingvellirissä.

Mannerlaattojen välistä repeämiskohtaa.

Lopuksi äskeistä pienempi vesiputous ;)

2 kommenttia:

  1. Oh god mitä maisemia! Seuraavaks vaadin videoita Madventures-tyyliin. Voisitte syödä jotain eksoottisia islantilaisia "herkkuja". :)

    VastaaPoista
  2. Ihan kivoja maisemia löytyy juu! Hmm.. Täällä kyllä myydään ruokakaupoissa lampaan ja kalan päitä, mut ei olla niistä vielä innostuttu :D Ei sillä että ois mitään hajuakaan miten ne kuuluu kokata ja tarjoilla! Ois kyllä hyviä Madventures-henkisiä "ruokia", samoin mädätetty hai...

    VastaaPoista