maanantai 10. lokakuuta 2011

John Lennonin syntymäpäivä

Yliopistomme Islannissa vietti 100-vuotis syntymäpäiviään viime viikonloppuna. Torstaina opiskelijoille tarjottiin ilmaista kakkua ja perjantaina oli symposium aiheesta "Worldwide Challenges of the 21st Century", joka käsitteli vuosisadan haasteita eri näkökulmista (luonnonkatastrofit, väestönkasvu ja yliopisto-opetuksen ja -tutkimuksen tulevaisuus yhteiskunnassa). Symposiumissa kävivät puhumassa entinen YK:n pääsihteeri, Nobelin rauhan palkinnon saaja Kofi Annan, Carol Carmichael Caltech:ista, Freysteinn Sigmundsson Islannin yliopiston luonnontieteen osastolta sekä Ole Petter Ottersen, Oslon yliopiston rehtori. Loppuyhteenvedon päivän esityksistä teki Islannin presidentti Ólafur Ragnar Grimsson. Hassua oli se, että lopussa Islannin presidenttiä oli kuuntelemassa enää vain murto-osa porukasta, joka oli katsomassa Annanin esitystä.

Kofi Annan pitämässä mielenkiintoista esitystään tulevaisuuden haasteista.

Sunnuntaina 9.10 Reykjavikissa vietettiin legendaarisen Beatles-muusikko John Lennonin syntymäpäivää. Ihmisiä kokoontui seuraamaan rauhantornin sytyttämistä läheiselle Viðeyn saarelle. Rauhantornin sytytti tietenkin itseoikeutetusti edesmenneen John Lennonin vaimo Yoko Ono. Rauhantorni on sytytetty vuodesta 2007 alkaen jokaisena vuotena 9.10 kahdeksi tunniksi auringonlaskun jälkeen. Torni palaa jokaisena iltana kaksi tuntia 8.12 asti, jolloin John Lennon kuoli. Tämän lisäksi torni sytytetään joulun kunniaksi 21.12-28.12 sekä uuden vuoden kunniaksi (kaikkien uutena vuotena syntyneiden kunniaksi ;) ). Maaliskuussa torni puolestaan sytytetään Johnin ja Yokon kuherruskuukauden muistoksi. 

Tapahtuma oli todella hieno kylmästä ilmasta huolimatta. Paikan päälle oli tullut myös Reykjavíkin pormestari pitämään pienen puheen. Yoko Ono saapui paikalle kuoron laulaessa  Imagine-kappaletta poikansa Sean Lennonin kanssa. Yoko Ono luki myös erittäin koskettavan runon, jonka jälkeen kuultiin itsensä John Lennonin laulama ainoa ja oikea tulkinta kappaleesta Imagine, ja samalla torni sytytettiin palamaan. Imaginen jälkeen kuultiin toinen kiistaton Lennon-klassikko, Give Peace a Chance, jonka aikana Yoko Ono ja Sean ilahduttivat yleisöä tanssillaan. Beatles-legendan ohella syntymäpäiviä vietti myös pariskunnan poika  Sean. Hienon illan kruunasi upea täysikuu ja revontulet, jotka loistivat taivaalla. Anita ei ollut  kaupunkilaistyttönä koskaan ennen nähnyt revontulia, joten hän oli erittäin innoissaan. Itsekin olin nähnyt revontulet vain kerran aikaisemmin, tosin lentokoneen ovelta, mutta se onkin jo kokonaan eri tarina.... :)

Yoko Onon puhe ja runo yms. on kuultavissa täällä.

Soihtupolkua John Lennonin muistotornille.

Imagine Peace Tower.

Kuvitelkaa itsessänne maailma (Anitan erittäin vapaa suomennos)

Jee! Löytyihän sieltä samainen teksti myös suomeksikin.

Yoko Onon muistokirjoitus Beatles-legendalle.

Taivas on upea Reykjavikissa iltaisin.

 Illanviettopaikka Viðeyn saarella. Täällä saimme nauttia paikallisbändin livemusiikista.

Reykjavikin valot. Kuvassa näkyy myös lautta, jolla kuljettiin saareen. Lauttamatka oli kaikille ilmainen, sillä Yoko oli sponsoroinut sen.

Yoko Ono lukemassa runoaan Peace towerin edessä.

Imagine ja valot alkavat kohota kohti taivasta. Valot kohoavat kirkkaalla säällä jopa 4 km:n korkeuteen.

Revontulia Reykjavikin yllä.

Imagine Peace Towerin valot hieman kauempaa kotimatkan varrelta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti