tiistai 8. toukokuuta 2012

Jäähyväisiä

Huh, viimeiset pari viikkoa ovat olleet pitkälti pelkkää reissaamista, joten emme ole ehtineet blogia päivitellä. Jos nyt näiden kahden viimeisen Islannin viikkoni aikana saisin kirjoiteltua muutamat matkareportaasit, kurssikuvaukset ja muutenkin pienen yhteenvedon mahtavasta vaihtovuodestamme. Juhohan karkasi Suomeen jo pari päivää sitten. Koska jouduimme maksamaan toukokuun vuokran päätin jäädä tänne vielä pariksi viikoksi hengaamaan, kunnes työt kutsuvat. Mieleeni putkahtelee koko ajan juttuja joita emme "ehtineet" näiden 9 kuukauden aikana tehdä, esimerkiksi maistaa Reykjavikin legendaarisimpia hodareita (tai siis Juhon olisi pitänyt maistaa, itse en tykkää...). Ehkä sitten ensi kesänä ;)

Pyysin nöyrästi että Juhokin kirjoittelisi pienen jäähyväispostauksen, mutta runosuoni ei kuulemma kukkinut toivotulla tavalla ja mielestäni seuraavasta tuotoksesta ei ole aivan omaksi postauksekseen, joten tulkoon se tässä yhteydessä:

"No niin, nyt alkaa olla tämä vaihto taputeltu ja kotiinlähtö koittaa sunnuntaina. Anita tosin jää vielä paikalle pariksi viikoksi. Kotiinlähtö tuntuu toisaalta haikealta, koska taakse jää hieno maa ihmisineen. Toisaalta taas kotimaan metsät ja toivottavasti luminen ensi talvi siintävät jo mielessä. Ja hienon kotiinlähdöstä tekee se, että ainakin voin omasta puolestani sanoa vaihtovuoden sujuneen erittäin mallikkaasti ja parhaalla mahdollisella tavalla. Islantiin varmasti palaan vielä. Uudet tuulet puhaltavat ja on käännettevä seuraava sivu. Siinäpä se."

Löysin muistitikultani Snæfellsnesin reissun valokuvat, joten tässä pientä matkaraporttia... Snæfellsneshän on upea peninsula parin tunnin ajomatkan päässä Reykjavikista. Olimme matkassa yhden päivän, eipä kyllä tuottaisi ongelmia viettää tuolla aikaa vaikka viikon verran (mutta sitten täytyisi kyllä huiputtaa Snæfellsnesjökull!). Snæfellsnesiltä löytyy muun muassa jäätikkö, tulivuoria, vesiputouksia, laavapeltoja ja -luolia, mustia ja vaaleita hiekkarantoja, jylhiä rantakallioita ja mielenkiintoisia kivimuodostelmia. Olimme saaneet vihiä että eräältä rannalta (saimme todella epämäräiset koordinaatit) voisi löytää rantautuneen kuolleen valaan (...), joten sen metsästämiselle joutui uhraamaan hetken. (Onneksi) valasta ei kuitenkaan löytynyt, mutta ajaessamme pitkin rantaa kotia kohti yhtäkkiä auton sisälle lehähti sellainen löyhkä, että voisi veikata meidän ajaneen jonkun raadon ohi. Oli sen verran tukalaa ettemme jääneet ottamaan tuoksusta tarkemmin selvää...

Reissun päätteeksi suuntasimme kuumaan lähteeseen lillumaan, jossa tutustuimme pariin paikalliseen. Olivat käyneet päivällä laskettelemassa Snæfellsnesjökullilla. Railot tulevat esiin kuulemma vasta kesällä, joten nyt siellä olisi ollut ihan turvallista hengata jos tietää mitä tekee... Joo ei kiitos. Tiedustelimme myös että ovatkohan lunnit jo saapuneet Islantiin ja kyllä kuulemma, joten seuraavalla reissulla lähdimme niitä sitten bongailemaan ;) Mutta siitä lisää myöhemmin!

Gerðubergin basalttikolumneja

Kävimme valloittamassa pienen tulivuoren kraaterin ja maisemat ylhäällä saivat leukamme loksahtamaan.

Laavapeltoa

 Vaaleaa hiekkarantaa

 Siellä hän kuikuilee. Kävimme pienimuotoisesti bongailemassa hylkeitä, noita uljaita merten makkaroita ;) 12 hyljettä tuli bongattua, Juhon kirjanpidon mukaan.

 Hän oli erilainen nuori ja köllötteli ylhäisessä yksinäisuudessään kaukana muista

 Islantilaista perinnemaisemaa

 Gatklettur Arnarstapin lähistöllä

 Pelottava kuilu Gatkletturin vieressä. Kuilusta kaikuvat lokkien huudot ja rääkäisyt kuulostivat ihan vauvan itkulta. Hui!

Djúpalónssandurin hiekkarannalla lepää neljä tuollaista tosi kevyttä kiveä, joiden avulla merimiehet muinoin valittiin. Että tuonne voi nyt sitten mennä leikkimään ja särkemään selkänsä ;)

 Haaksirikkoutuneen aluksen jäänteitä Djúpalónssandurissa ja taustalla maaginen Snæfellsnesjökull

Päivän päätteeksi kävimme valloittamassa Saxholl-kraaterin, joka purkautui 3000-4000 vuotta sitten. Kerrankin joku ei-hapokas nousu! Kraateri on aika matala, joten sinne on helppo kavuta.

Kävimme palauttamassa auton iltamyöhään ja kotiin kävellessä Tjörninillä oli sen verran nättiä että täytyi räpsiä parit kuvat ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti