perjantai 25. marraskuuta 2011

Päivä Þórsmörkissa

Viime sunnuntaina teimme jälleen retken etelään, tällä kertaa Þórsmörkiin, joka sijaitsee kolmen jäätikön välissä. Eyjafjallajökullin vuoden 2010 purkauksen jälkeen Þórsmörk oli aivan täynnä tuhkaa, mutta nyt luonto on jo puhdas. Tiet olivat todella huonossa kunnossa tähän vuodenaikaan (jopa kadonneet paikoittain), joten jouduimme liikkumaan 8x8 vetoisella Ice Explorer jäätikköbussilla, joka oli oikeastaan entinen ohjustenkuljetusajoneuvo. Ensimmäinen varsinainen matkakohteemme oli lievästi kuivahtanut jäätikkölaguuni (Lónið), jossa hiekan ja mudan sekaan voi vajota juoksuhiekan omaisesti. Oppaamme kertoi, että kaksi autoa oli vajonnut iäksi vähän aikaa sitten islantilaiseen laguuniin. Piti siis olla varovainen, mihin astui! Päivän mottona oli "Go into a hole if you want to disappear for forever". Gígjökullin jäätikkö, joka sijaitsi laguunin vieressä oli maaginen, sen viereen astuessa kuuli, kuinka jäätikkö rutisi. Kyseinen jäätikkö oli kuin todella hidas vesiputous, joka valui laguunin pohjaan. Mieltäni rupesi jälleen kiehtomaan kiipeily tälläkin jäätiköllä :)

Þórsmörkin laaksoa.

Ice Explorer ylittämässä jäätikköpuroja. Etsi kuvasta tie...

Joen ylitys meneillään.

Gígjökull (tunnetaan myös nimellä Falljökull), osa surullisenkuuluisaa Eyjafjallajökullia.

Löytyisiköhän tälle lumimiehelle sopiva luola yöpymiseen täältä?

Taukopaikalla bongattiin aurinkopaneeleja!

Ice Explorerit 1 ja 2 rivissä. Ne ovat aikaisemmin olleet NATO:n palveluksessa. Uusi omistaja on sittemmin muokannut ne turistiystävällisiksi isoine ikkunoineen ja mukavine penkkeineen.

Vuoristoa Þórsmörkissa.

Jäätikön jälkeen näimme ehkä hienoimman vesiputouksen, jonka olemme tähän mennessä nähneet. Se sijaitsi Stakkholtsgjá-kanionissa noin puolen tunnin kävelymatkan päässä "parkkipaikasta". Putous oli synkeässä luolamaisessa umpikujassa kallioiden keskellä, ja sinne päästääkseen tarvitsi fyysistä ketteryyttä. Kaiken kiipeämisen ja hyppimisisen kiveltä toiselle jälkeen näky oli palkitseva. Samalla saimme luolastossa suihkun, koska kaikista seinämistä valui vettä. Aivan mahtava maa tämä Islanti :)

Kävelyllä Stakkholtsgjá-kanionissa. Mutta mikä lienee tietokonesalkun funktio ryönäisellä patikointiretkellä?

Jääkylmän joen ylitystä ja virolaista herrasmiesmäisyyttä.

Kanioni kapeni äkillisesti.

Katse ylös: kivi juuttuneena kallioiden väliin (toivottavasti tarpeeksi tukevasti...).

Lopulta kanionin perältä, luolamaisista tunnelmista, löytyi korkea vesiputous.

Paluumatkalla niskaan ropisi vettä miniputouksista.

Kukkulan kuningaskin saatiin ratkaistua päivän aikana suomalaisen sisun ansiosta ;)

Jäätikköpuroja kanionissa. Näitä sai ylitellä pari kertaa...
Päivän kruunasi Seljalandsfossin 60 metriä korkea vesiputous "yön" pimeydessä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti