tiistai 13. joulukuuta 2011

Kuivaa faktatietoa kursseista ja tenteistä

Nyt kun syyslukukausi on pulkassa, niin voisi olla sopiva aika muistella käytyjä kursseja sekä tenttiviikon tunnelmia. On kyllä annettava suuri plussa tenttien organisoinnista: päivää, paria ennen tenttiä koulun intraan (Ugla) tulee tiedot missä rakennuksessa ja huoneessa tentti on, sekä oma pöytänumero. Tenttipäivänä tenttihuoneen oven vieressä on lista opiskelijoista, joiden koe kyseisessä salissa on. Lista on mallia nimi ja henkilötunnus (kennitala), toivottavasti kukaan kanssaopiskelija ei nyt varasta islantilaista identiteettiämme! ;)

Toisaalta kurssien tarkat tenttipäivät ilmoitettiin vasta syyslukukauden puolivälin jälkeen, kun LUTissahan ne saa tietää heti syksyn alussa. Täällä ei tarvitse myöskään ilmoittautua tenttiin, sillä oletuksena on, että kaikki kurssille osallistuneet menevät automaattisesti myös tenttiin. Tenttiarvosanansa voi kätevästi käydä tarkastamassa Uglasta, jossa näkyy myös tentin läpäisyprosentti, arvosanojen keskiarvo ja muita tilastollisia faktoja tentistä. Ensimmäisen tentin jälkeen järjestetään uusintatentti niille, jotka eivät päässeet läpi/olivat sairaana. Uusintoja järjestetään lukuvuoden sisällä yleensä vain yksi ja hintaa uusinnalle tulee 6000 ISK (n. 37 e). Hyvä tapa rahastaa muutenkin mammonassa kylpeviä opiskelijoita… 

Tässä vielä lyhyet kuvaukset syksyn aikana käymistämme kursseista:

Self Study in Icelandic
Islannin kielen itseopiskelukurssi. Kurssilla tuli tehdä liuta nettitehtäviä ja valita alue, johon syventyy: lukeminen/kuuntelu/kielioppi. Me valitsimme lukemisen, jolloin meidän tuli lukea islantilainen lastenkirja ja tehdä siihen liittyviä tehtäviä. Mitään töitä ei palautettu opettajalle, joten oli aikalailla itsestä kiinni miten kovasti kurssin eteen tahtoi nähdä vaivaa. Tosin opiskelemattomuus voi sitten kostautua tentissä… Tentti oli yllättävän vaikea, mutta silti ihan inhimillinen.

Vocabulary I
Perinteisempi islannin kielikurssi, jossa opetus luokassa jne. Joka viikolla piti palauttaa tietystä aiheesta oleva essee ja yhteensä kaksi harjoituskoetta (tehtiin kotona). Kurssin arvosana määräytyy kuitenkin 100 % tentin perusteella, joten käytännössä esseenkirjoittelut olisi ollut mahdollista skipata. Kurssi oli mielestäni aika rento ja myös tentti oli helpompi kuin itseopiskelukurssilla.

Icelandic Culture
Islannin kulttuurikurssi, jossa nimenkin mukaisesti tutustuttiin islantilaisen kulttuurin eri osa-alueisiin. Paljon vierailevia luennoitsijoita, osa loistavia, osa ei niinkään… Aihealueina muun muassa historia, kirjallisuus (keskiajan ja moderni), ruokakulttuuri, teatteri, arkkitehtuuri, taide, islantilainen joulu (kuka tiesi että Islannissa on 13 joulupukkia?!) yms. Kaksi nettiquizzia kurssilla luetuista kirjoista (4 kpl). Kurssin läpipääsemiseksi oli osallistuttava kurssin nettifoorumille kirjoitteluun. Suosituimpina aiheina kummastuttavat asiat Islannissa, esim. ajokulttuuri, alastomuus uimahallien suihkuosastoilla, vauvojen nukuttaminen ulkona kylmässä, islantilaisten miesten huonot käytöstavat (eivät esim. tarjoa penkkiään mummoille bussissa tai avaa ovia naisille). Tentissä tuli kirjoittaa 4 kahden sivun esseetä, aiheena mm. ”Discuss the meaning and importance of poetry in Independent People and Gunnlaug’s Saga”. Mielenkiintoinen kurssi, etenkin jos islantilainen kulttuuri ja kirjallisuus kiinnostavat.

Random Variables and Signals
Kurssissa käsiteltiin matemaattista mallinnusta tilastollisesta ja signaalinkäsittelyn näkökulmasta. Erittäin hyvä ja opettavainen kurssi riippumatta siitä, mitä tekniikan alaa lukee. Antoi paljon hyvää tietoa, joita voi varmasti hyödyntää jatkossa. Kurssin laajuus oli 10 op, mikä kertoo siitä, että kyseisellä kurssilla joutui tekemään todella paljon töitä. Islannissa ei ole DI-tason kursseissa enää ollenkaan laskuharjoituksia, vaan ne täytyy laskea viikoittain itse. Viikoittaiset tehtävät myös arvosteltiin ja ne vaikuttivat lopulliseen arvosanaan. Kurssin materiaalina oli lähes 650 sivuinen kirja, jota oli luettava, koska mitään luentokalvoja ei ollut saatavilla. Mutta kova työ palkitaan aina, ja niin myös kyseisen kurssin läpäistyä voi jo sanoa jotakin tekniikasta ymmärtävänsä :)

Digital Signal Processing 
Tämä kurssi käsitteli signaalin digitaalista käsittelyä ja erilaisten suodatinten suunnittelua. Kurssi oli DI-tasoinen ja syvensi todella rajusti LUT:ssa käytyä Signaalien digitaalinen käsittely - nimistä kandivaiheen kurssia. Kurssi suoritettiin lähes täysin itseopiskeluna vähäisen osallistujamäärän takia, mikä teki tästä kurssista haastavan. Jokainen LUT:ssa signaalienkäsittelyn kanssa tekemisissä ollut varmasti voi tämän allekirjoittaa. Kurssin osa-alueisiin kuului tietenkin laskuharjoitusten itsenäinen tekeminen sekä harjoitustyönä IEEE-julkaisun toteutus. Julkaisun toteutus oli myös hieman haastava homma. Kurssi antaa erittäin hyvät valmiudet suodatinsuunnitteluun.

Olen ihan tyytyväinen että (sitten Suomessa aina-niin-tarpeellista) islantiakin tuli opiskeltua, on helpottanut elämää kummasti muun muassa silloin kun tietoa on joutunut kaivamaan islanninkielisiltä nettisivuilta. Koen myös välillä valaistumisen hetkiä islantilaisten jutustelua salakuunnellessa - hei ymmärrän jopa jotain! Islanti kuulostaa ehkä ruotsin ja siansaksan sekoitukselta ja äännetään ihan eri tavalla kuin kirjoitetaan. Harmittaa hiukan että noilla kielikursseilla ei juurikaan ääntämistä/puhumista opeteltu, joten käytän englantia edelleen kaikkialla paitsi ruokakaupassa.

Kevätlukukauden kurssit ovat vielä mietintämyssyn alla, pitäisi jaksaa pommittaa potentiaalisten kurssien opettajia kiperillä kysymyksillä... Mahdolliset vastaukset ahdistavat jo valmiiksi, sillä valitettavasti monetkaan opettajat eivät ole kovin avuliaita. Mutta se opiskelusta! Tentit on lusittu ja nyt on loma (paitsi Juholla hah)! Ja loman kunniaksi olen kipeänä. Ei mitään vakavaa, mutta tämä kiusallinen nuha (jota olen uhmannut poistumalla ulos kaupungille pakollisia tuliaisia shoppailemaan) voisi kylläkin kadota perjantaihin mennessä, sillä tuolloin olisi tarkoitus siirtyä koti-Suomeen.

Tässä siis viimeiden postauksemme vuoden 2011 puolella, palaamme Islantiin tammikuun alussa. Silloin siis tarjolla lisää hölmöjä juttujamme. Eniten odotan Suomen vierailulta pastatonta ruokavaliota sekä tietysti perheen ja ystävien näkemistä :) Ja halpaa hintatasoa. Ja kaksinkertaisia ikkunoita. Ja uunia. Ja lällyjä tuulen nopeuksia.

Gleðileg jól og farsælt komandi ár!

 Jouluna enemmän on enemmän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti